برای مشاوره شرایط و نحوه دریافت کد کارگاهی بیمه
برای مشاوره شرایط و نحوه دریافت کد کارگاهی بیمه
مطابق قانون بیمه تامین اجتماعی و اصلاحات بعدی آن، یکی از وظایفی که بر عهده کارفرمایان قرار گرفته است، ارسال لیست بیمه کارکنان خود و پرداخت مبلغ آن، به سازمان بیمه تامین اجتماعی می باشد. برای ارسال لیست بیمه کارکنان و کارمندان، کارفرما می بایست اطلاعات و مدارکی را از پیش تهیه نماید که از جمله آن، می توان به کد کارگاهی بیمه اشاره نمود.
یکی از سوالاتی که ممکن است در این میان، برای برخی افراد مطرح شود این است که کد کارگاهی بیمه چیست و مشخصات آن، چه می باشد. از طرف دیگر، مقاضیان برای دریافت این کد، می بایست شرایط و ضوابطی را مورد رعایت قرار داده و مدارک و اسنادی را از پیش، تهیه نمایند. به همین دلیل، اطلاع از جزئیات کد کارگاهی بیمه، نظیر ضوابط و مراحل دریافت آن، امری ضروری برای کارفرمایان می باشد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که کد کارگاهی بیمه چیست و شرایط دریافت آن چه می باشد؛ به مدارک لازم برای دریافت کد کارگاهی بیمه بپردازیم. سپس در خصوص نحوه و مراحل اخذ کارگاهی با کد ملی صحبت خواهیم کرد و در انتها، فرآیند استعلام این کد ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
کد کارگاهی بیمه چیست
پیش از پاسخ به این پرسش که کد کارگاهی بیمه چیست؛ در ابتدا لازم است که، مقدماتی در رابطه با این موضوع بیان گردد. مطابق با ماده 148 قانون کار مصوب سال 1369، کلیه کارفرمایان کارگاه های مشمول قانون کار، مکلفند؛ براساس قانون تامین اجتماعی، نسبت به بیمه نمودن کارگران واحد خود اقدام نمایند.
به موجب ماده 4 قانون کار، منظور از کارگاه های مشمول این قانون، محل هایی هستند که کارگر به درخواست کارفرما یا نماینده او در آن جا کار می کند که شامل موسسات صنعتی، کشاورزی و... و همچنین، کلیه تاسیساتی که به اقتضای کار متعلق به کارگاه می باشد، از جمله نمازخانه، ناهارخوری و... می شود. بنابراین، منظور از کارگاه، تنها خود کارگاه نبوده و شامل کلیه محل و ملحقاتی می شود که کارگر، در آن جا کار می نماید.
برای بیمه نمودن، کارگران و کارمندان یک کارگاه مطابق با قانون کار و قانون بیمه تامین اجتماعی، کارفرما می بایست مدارک و اسنادی را تهیه نموده و در زمان لزوم، آن را ارائه نماید که از جمله آن می توان به کد کارگاهی بیمه اشاره کرد. در پاسخ به این پرسش که کد کارگاهی بیمه چیست؛ می توان بیان نمود که کد کارگاهی بیمه، در واقع یک کد ده رقمی می باشد که از طرف سازمان بیمه تامین اجتماعی به شرکت های اقتصادی، تجاری و کارگاه ها اختصاص داده می شود. دریافت این کد برای ارسال لیست بیمه و هم چنین پرداخت مبلغ آن الزامی می باشد.
سه شماره اول کد کارگاهی بیمه، اختصاص به شعبه سازمان تامین اجتماعی، سه رقم دوم مربوط به نوع فعالیت کسب و کار مورد نظر و چهار رقم آخر نیز شماره پرونده متقاضی در سازمان می باشد. ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت است که دریافت این کد، اختصاص به کارفرمایانی شخص حقوقی هستند، نداشته و کلیه کارفرمایان، اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی، می بایست برای اخذ این کد اقدام نمایند.
پس از دریافت کد کارگاهی، کارفرما می تواند کارکنان و کارمندان خود را بیمه نماید و از مزیت های خدمات بیمه تامین اجتماعی استفاده نماید که از جمله آن، می توان به بیمه بازنشستگی، بیمه از کار افتادگی، حق اولاد، حق ماموریت، کمک هزینه های درمانی، مرخصی های قانونی و دریافت ارزاق تحویلی اشاره نمود.
شرایط دریافت کد کارگاهی بیمه
در قسمت گذشته، در خصوص ماهیت و تعریف کد کارگاهی بیمه صحبت نموده و بیان کردیم که این کد، شماره ده رقمی است که از طرف سازمان بیمه تامین اجتماعی به شرکت ها و کارگاه ها اختصاص داده می شود. در این قسمت از مقاله قصد داریم که شرایط دریافت کد کارگاهی بیمه را ارائه دهیم که به شرح زیر می باشد:
تهیه و ارائه فهرست کامل کارکنان کارگاه و یا شرکت به همراه فیش حقوقی آن ها (در صورتی که فرد برای اولین بار کد کارگاهی بیمه دریافت می نماید.)
تهیه و ارائه مدارک هویتی نظیر کد ملی (این مدارک با توجه به حقیقی یا حقوقی بودن کارفرما، متفاوت می باشد.)
مراجعه و تشکیل پرونده در نزد نزدیک ترین شعبه سازمان تامین اجتماعی در مهلت زمان مشخص شده
توجه به این نکته ضروری است که رعایت کلیه شروط فوق، به منظور دریافت کد کارگاهی بیمه الزامی می باشد، لذا به کارفرمایان توصیه می شود که قبل از هر گونه اقدام برای دریافت این کد، از وجود و احراز ضوابط لازم، اطمینان حاصل نمایند. علاوه بر شروط فوق، شخص لازم است که مدارک و اسنادی را نیز در این زمینه ارائه نماید که در قسمت بعدی مقاله به آن پرداخته خواهد شد.
مدارک لازم برای دریافت کد کارگاهی بیمه
برای دریافت کد کارگاهی بیمه، متقاضی یا کارفرما، می بایست مدارک و اسنادی را از پیش تهیه نموده و به مراجع ذی صلاح تسلیم نماید. در این میان، ممکن است که برخی افراد با اسناد مورد نیاز جهت اخذ این کد، آشنایی نداشته و از خود سوال نمایند که مدارک لازم برای دریافت کد کارگاهی بیمه چه می باشد؛ از این رو در این بخش از مقاله، مدارک و اسناد مورد نیاز برای دریافت این کد برای اشخاص حقیقی و حقوقی بیان گردیده که به شرح زیر می باشد:
مدارک لازم برای دریافت کد کارگاهی بیمه برای اشخاص حقیقی:
مدارک هویتی شامل شناسنامه، کارت ملی و کد ملی، عکس و ...
مجوز فعالیت، اعم از جواز تاسیس، پروانه بهره برداری و پروانه کسب و...
مدارک مربوط به کارگاه یا شرکت محل فعالیت (اعم از سند مالکیت، اجاره نامه و...)
ارائه تاییدیه از صنف در صورت لزوم
فرم نمونه امضا یا اثر انگشت کارفرما از دفاتر اسناد رسمی
توجه به این نکته نیز ضروری است که کارفرمایی که فاقد مجوز فعالیت اعم از جواز تاسیس، پروانه بهره برداری، پروانه کسب و ... نیز می باشد، می تواند جهت دریافت کد کارگاهی بیمه اقدام نماید که در این صورت؛ علاوه بر مدارک فوق، شراکت نامه دفتری یا عادی و هم چنین، گزارش از بازرسی های انجام شده نیز مورد نیاز می باشد.
مدارک لازم برای دریافت کد کارگاهی بیمه برای اشخاص حقوقی:
مدارک شناسایی اعضای اصلی شرکت و اعضای هیات مدیره (از قبیل کارت ملی و شناسنامه و ...)
مدارک مربوط به شرکت (از جمله شماره حساب بانکی، روزنامه رسمی تاسیس شرکت، آخرین روزنامه تغییرات و...)
درخواست کتبی دریافت کد گارگاهی بیمه همراه با سربرگ شرکت
دفترچه بیمه مدیر عامل و اعضای هیات مدیره (در صورت وجود)
کپی تاییدیه کد پستی از دفاتر پست
توجه به این نکته ضروری است که اگر، شخص برای اولین بار، برای دریافت کد کارگاهی بیمه اقدام می نماید، لازم است که فهرست کامل کارکنان کارگاه و یا شرکت را به همراه فیش حقوقی آن ها تهیه نماید تا ضمن ثبت اطلاعات در سازمان بیمه تامین اجتماعی، برای آن ها کد بیمه نیز صادر شود. البته کارکنانی که پیش از این سابقه بیمه داشته اند، نیازی به ثبت مجدد اطلاعات و اختصاص کد بیمه ندارند.
نحوه و مراحل دریافت کد کارگاهی بیمه با کد ملی
هر شرکت تجاری و کارگاهی که دارای کارمند و یا کارگر می باشد؛ باید کد کارگاهی دریافت نموده تا بتواند کارکنان خود را بیمه کند، در غیر این صورت؛ مشمول جریمه می گردد. در این میان، ممکن است که برخی افراد با نحوه و مراحل اخذ کد کارگاهی آشنا نبوده و از خود سوال نمایند که چگونه می توان این کد را دریافت کرد. به همین دلیل، در این بخش به نحوه و مراحل دریافت کد کارگاهی بیمه با کد ملی پرداخته شده است.
نحوه و مراحل اخذ کد کارگاهی بیمه به این صورت است که شخص باید، ظرف 15 روز از تاریخ تاسیس کارگاه، به نزدیک ترین شعبه تامین اجتماعی به کارگاه مراجعه کرده و تشکیل پرونده دهد. برای تشکیل پرونده، ارائه مدارک لازم (من جمله مجوز فعالیت، اسناد هویتی ،کد ملی و...) ضروری می باشد. پس از تحویل مدارک و تشکیل پرونده، بازرسی از محل، توسط بازرس تامین اجتماعی، صورت خواهد گرفت.
پس از تکمیل مراحل بازرسی و احراز فعال بودن کارگاه توسط بازرس، وی تاییدیه ای به این منظور صادر نموده و پس از آن، کارفرما باید در سامانه سازمان تامین اجتماعی نام نویسی نماید. پس از انجام فرآیند ثبت نام در سامانه تامین اجتماعی، کارفرما می تواند پس از گذشت ده روز، به شعبه ای که در آن تشکیل پرونده داده، مراجعه کرده و کد کارگاهی بیمه خود را دریافت نماید.
توجه به این نکته ضروری است که اگر آدرس محل فعالیت شخص حقیقی تغییر کند، کد کارگاه نیز تغییر می یابد و شخص باید، کد جدید اخذ نماید. در مورد اشخاص حقوقی، این مسئله وجود نداشته و کد کارگاهی تا زمان انحلال شرکت، ثابت باقی می ماند. در صورتی که کارفرما نسبت به دریافت کد کارگاهی بیمه اقدام ننموده باشد، این امر به این معنی است که کارکنان و کارمندان کارگاه خود را بیمه نکرده است. در چنین مواردی، کارفرما به جریمه ذکر شده در ماده 183 قانون کار، محکوم خواهد شد.
مطابق با متن این ماده، «کارفرمایانی که برخلاف مفاد ماده (148) این قانون از بیمه نمودن کارگران خود خودداری نمایند، علاوه بر تادیه کلیه حقوق متعلق به کارگر (سهم کارفرما) با توجه به شرایط و امکانات خاطی و مراتب جرم به جریمه نقدی معادل دو تا ده برابر حق بیمه مربوطه محکوم خواهند شد.»
استعلام لیست کد کارگاهی بیمه از طریق سامانه
در قسمت های گذشته، در خصوص ماهیت، شرایط، مدارک و نحوه ذکد کارگاهی بیمه صحبت نموده و بیان کردیم که برای دریافت این کد، کارفرما می بایست به صورت حضوری به نزدیک ترین شعبه تامین اجتماعی مراجعه نماید. در این قسمت به این موضوع خواهیم پرداخت که آیا امکان استعلام لیست کد کارگاهی بیمه، برای افراد وجود دارد یا خیر.
برای استعلام لیست کد کارگاهی بیمه، شخص می بایست به صورت حضوری به شعب سازمان تامین اجتماعی مراجعه کرده و نسبت به استعلام و پیگیری کد مدنظر اقدام نماید. بنابراین، استعلام لیست کد کارگاهی بیمه از طریق سامانه وجود ندارد. استعلام کد کارگاهی بیمه مزایای بسیاری داشته که از جمله آن می توان به سهولت در جمع آوری سوابق برای زمان بازنشستگی، انجام امور بیمه تنها از طریق این کد و... اشاره نمود.
ذکر این نکته در این میان، حائز اهمیت می باشد که در مواردی که، مدیر عامل یا صاحب کارگاه به هر دلیلی نتواند شخصا برای دریافت کد کارگاهی بیمه درخواست دهد، می تواند به شخص دیگری وکالت داده تا از جانب او، مراحل دریافت کد کارگاهی بیمه را دنبال نماید. بنابراین، حضور شخص کارفرما، برای دریافت کد کارگاهی بیمه الزامی نبوده و وی می تواند از طریق دادن وکالت به شخص دیگر، کد کارگاهی بیمه خود را دریافت نماید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و نحوه دریافت کد کارگاهی بیمه در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و نحوه دریافت کد کارگاهی بیمه پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. استعلام لیست کد کارگاهی بیمه از طریق سامانه ممکن نیست.