برای مشاوره شرایط و مراحل ثبت شرکت
برای مشاوره شرایط و مراحل ثبت شرکت
ثبت شرکت از جمله فرآیند هایی است که برای آغاز فعالیت رسمی شخصیت حقوقی ضروری می باشد. مطابق ماده دو "قانون راجع به ثبت شرکت ها"، کلیه شرکت های ایرانی مذکور در قانون تجارت، باید تشکیلات خود را با مقررات قانون تجارت تطبیق نموده و مطابق قانون مزبور تقاضای ثبت کنند. علاوه بر این، شرکت های خارجی برای این که بتوانند به وسیله شعبه یا نمایندگی به امور تجارتی، صنعتی یا مالی در ایران مبادرت نمایند، می بایست شرکت خود را در داخل کشور ثبت نمایند.
برای این که متقاضی بتواند فرآیند انواع ثبت شرکت خود از جمله شرکت با نام، را با موفقیت پشت سر گذارد، نیازمند آشنایی با مراحل و نحوه ثبت شرکت می باشد. علاوه بر این، انواع ثبت شرکت در ایران مستلزم رعایت شرایطی است که بدون آن، روند ثبت شرکت، امکان پذیر نبوده و موجب رد شدن، درخواست می گردد. در صورتی که شرکت مزبور در مهلت مقرر موفق به ثبت نگردد، دادگاه به تقاضای مدعی العموم، شرکت را به پرداخت جزای نقدی یا انحلال محکوم خواهد کرد.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، به پاسخ این پرسش بپردازیم که صفر تا صد ثبت شرکت چگونه است. سپس در خصوص شرایط و مدارک و مراحل ثبت شرکت صحبت خواهیم کرد و در انتها نیز راهنمای تصویری نحوه ثبت شرکت ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
صفر تا صد ثبت شرکت
ثبت شرکت دارای مزایای فراوانی بوده که از جمله آن می توان به دارا شدن شخصیت حقوقی مستقل، کسب اعتبار و جایگاه ویژه، عقد قراردادهای سنگین با سرمایه گذاران بزرگ و ... اشاره نمود. در این میان عده ای از افراد ممکن است این سوال را مطرح نمایند که ثبت شرکت چیست و ماهیت آن چه می باشد. از این رو، در ادامه مقاله حاضر قصد داریم صفر تا صد ثبت شرکت را بررسی کنیم.
با اینکه در مواد مختلف قانون تجارت، به بیان انواع شرکت از جمله شرکت با نام و تعریف و ویژگی های هر یک پرداخته شده و بر لزوم ثبت شرکت طبق قانون تاکید گردیده است، اما در هیچ از این مواد به بیان اینکه ثبت شرکت چیست و تعریف آن چه می باشد، پرداخته نشده است. با این وجود، می توان ثبت شرکت با نام را به معنی انجام روال قانونی ثبت در اداره ثبت شرکت ها توسط موسسان و تشکیل دهندگان شرکت تعریف نمود.
موسسان شرکت از جمله شرکت با نام می توانند خود به طی نمودن مراحل قانونی ثبت شرکت اقدام نموده یا این که انجام این مراحل را به وکیل دادگستری واگذار نمایند. بخشی از این فرآیند به صورت اینترنتی و بخشی از آن به صورت حضوری و از طریق مراجعه به نهاد های مربوطه صورت می گیرد. مادامی که موسسان شرکت، از طریق مراجعه به اداره ثبت شرکت ها یا سامانه آن و طی کردن روال قانونی، اقدام به ثبت شرکت نکرده باشند، نمی توانند به صورت قانونی شروع به فعالیت نمایند.
شرایط ثبت شرکت
ثبت انواع شرکت از جمله شرکت با نام در اداره ثبت شرکت ها، مستلزم وجود شرایطی می باشد. در صورت عدم وجود ضوابط مذکور، درخواست ثبت شرکت از جمله ثبت شرکت سرمایه گذاری توسط این سازمان رد شده و فرد می بایست پس از رفع مشکل، مراحل ثبت انواع شرکت را از ابتدا آغاز نماید. به همین دلیل، در این بخش به ضوابط و شرایط ثبت شرکت پرداخته شده که به شرح زیر می باشد:
ثبت نام در سامانه جامع ثبت شرکت ها
حداقل سن هیجده سال (در مواردی که فرد در شرکت دارای سمت گردد.)
تامین حداقل سرمایه لازم برای تاسیس انواع شرکت از جمله شرکت با نام
دریافت مجوز از ارگان مربوطه (در صورتی که موضوع فعالیت شرکت مجوزی است)
افتتاح حساب به نام شرکت در نزد یکی از بانک ها
داشتن خط تلفن همراه به نام هر یک اعضا
داشتن حساب کاربری ثنا به نام هر یک از اعضا
از آن جایی که سامانه انواع ثبت شرکت ها به سامانه های دیگر قوه قضائیه از جمله سامانه ثنا و نیز سایت ثبت احوال کشور متصل است، لازم است که اطلاعات به نحو صحیح در آن وارد گردد. در صورت وجود هر گونه اشتباه در روند ثبت اطلاعات اشخاص، سامانه ثبت شرکت ها از ثبت نهایی درخواست خودداری نموده و فرد می بایست به ویرایش اطلاعات اقدام کند.
مدارک ثبت شرکت
پیش از این در خصوص شرایط متقاضی برای درخواست تاسیس شخصیت حقوقی مطالبی ارائه شد، اکنون نوبت به بررسی مدارک لازم برای ثبت شرکت رسیده است. پس از تنظیم و ارسال تقاضانامه ثبت شرکت ارائه مدارک ثبت شرکت الزامی است. مدارک ثبت شرکت بنابر نوع شرکت ممکن است کمی متفاوت باشد ولی به طور کلی مدارک مشترک و اصلی برای ثبت شرکت عبارتند از :
دو نسخه اساسنامه شرکت
دو نسخه اظهارنامه
دو نسخه اساسنامه تکمیل شده
ارائه اصل مجوز فعالیت از مراجع ذیربط در مواردی که ثبت موضوع نیاز به مجوز داشته باشد
گواهی عدم سوء پیشینه مدیر عامل و اعضای هیئت مدیره
گواهی بانکی مبنی بر واریز حداقل 35% سرمایه شرکت (شرکت های سهامی)
دو نسخه صورتجلسه مجمع عمومی موسسین
ارائه وکالت نامه، درصورت درخواست تاسیس توسط وکیل
فتوکپی شناسنامه کلیه شرکا و مدیران
پیش از این نیز گفتیم که برای ثبت انواع مختلف شرکت باید مدارک اختصاصی مربوط به آن را نیز ارائه دهیم، برای مثال برای ثبت شرکت سهامی ارائه اصل مجوز سازمان بورس و اوراق بهادار و برای ثبت شرکت تضامنی ارائه مجوز تخصصی الزامی است. در ادامه برای اشنایی با مدارک تخصصی انواع شرکت مطالعه مقاله زیر توصیه می گردد.
مراحل ثبت شرکت
هر شرکت، برای این که بتواند به طور قانونی به فعالیت بپردازد، نیاز به ثبت دارد. برای انواع ثبت شرکت از جمله شرکت با نام باید مراحل مختلفی همچون تهیه و تنظیم مدارک، ارسال مدارک و … را پشت سر گذاشت. برای این که فرد بتواند فرآیند ثبت شرکت را به درستی انجام دهد، لازم است که با فرآیند و چگونگی ثبت آن آشنایی داشته باشد. از این رو، در این قسمت از مقاله، به مراحل ثبت شرکت پرداخته شده که شامل موارد زیر می باشد:
ثبت درخواست در سامانه ثبت شرکت ها
تهیه مدارک لازم و ارسال آن به اداره ثبت شرکت ها پس از دریافت تایید نام شرکت از سوی مرجع ثبت شرکت ها
پرداخت هزینه های شرکت از جمله هزینه حق الثبت
درج آگهی تاسیس شرکت از جمله شرکت با نام در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار
طی نمودن کلیه مراحل و راهنمای قیده شده در قسمت فوق، برای انواع ثبت شرکت الزامی می باشد. پس از ثبت درخواست در سامانه ثبت شرکت ها، لازم است که فرد، روند بررسی تاسیس شخصیت حقوقی خود را از قسمت "پیگیری درخواست" دنبال نموده و در زمان مقرر، برای پیگیری مراحل بعدی اقدام نماید. عدم اقدام در زمان مقرر، ممکن است که منجر به رد درخواست گردد.
با توجه به اطلاعیه سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، مراجعان بعد از پیش نویس شدن تاسیس شرکت یا تغییرات، نیاز به مراجعه حضوری برای امضا نداشته و از طریق غیرحضوری و الکترونیکی مراحل اخذ امضا انجام می شود هم چنین، اصل آگهی هم بر روی سامانه صادر می گردد.
راهنمای تصویری نحوه ثبت شرکت
در قسمت های گذشته پیرامون تعریف انواع ثبت شرکت با نام و شرایط و صفر تا صد مراحل آن توضیحاتی ارائه گردید. همانطور که پیش تر اشاره گردید، یکی از مراحل صفر تا صد ثبت شرکت ها این است که متقاضی، به سامانه جامع ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir مراجعه نموده و فرم های مربوطه را تکمیل نمایند. جهت آشنایی علاقمندان، در این قسمت به راهنمای تصویری نحوه ثبت شرکت پرداخته شده تا داوطلبان از روند ثبت کلی شرکت اطلاع یابند.
در ابتدا متقاضی می بایست نشانی سایت ثبت شرکت ها به آدرس irsherkat.ssaa.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق راهنمای تصویر زیر به صفحه اصلی سایت وارد شود. پس از آن، شخص لازم است که از کادر بالا عبارت "تاسیس شخصیت حقوقی" را انتخاب نماید.
با انتخاب این گزینه، صفحه ای مطابق تصویر زیر برای کاربر نمایش داده می شود که فرد می بایست گزینه "پذیرش درخواست تأسیس شخصیت حقوقی" را فعال نموده و بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
با انتخاب گزینه "پذیرش درخواست تأسیس شخصیت حقوقی" انواع شخصیت های حقوقی موجود در قانون، برای داوطلب به نمایش در می آید که لازم است با توجه به شرایط و نیاز متقاضی، یکی از انواع شرکت ها انتخاب شود.
پس از انتخاب نوع شخصیت حقوقی، فرد به صفحه اطلاعات عمومی شرکت هدایت می گردد. در این صفحه داوطلب می بایست، استان واحد ثبتی، شهرستان، مدت فعالیت و.... را مطابق با اطلاعات شرکت وارد کرده و سپس بر روی گزینه ادامه کلیک کند.
در مرحله بعدی، متقاضی می بایست مشخصات شناسنامه ای خود را در کادرهای مربوطه وارد نماید. شماره تلفنی که در این قسمت درج می گردد، همان شماره تلفنی است که ابلاغیه ها به آن ارسال می شود. در قسمت پایین نیز، مشخصات امضا کننده دفتر قانونی درج می شود که غالبا همان اطلاعات متقاضی است.
سپس فرد به صفحه نام های درخواستی هدایت می شود. متقاضی لازم است که در این صفحه نام های درخواستی خود برای انواع ثبت شرکت را به ترتیب اولویت وارد نموده و گزینه گام بعدی را انتخاب نماید. بهتر است که چندین نام در این قسمت درج شود، تا در صورت تکراری بودن یک اولویت، نام بعدی به عنوان نام شرکت لحاظ شود.
در مرحله بعدی، فرد می بایست موضوع فعالیت شرکت را مشخص نموده و گروه و زیر گروه آن را معین کند.
پس از انتخاب موضوع فعالیت، لازم است که نوع سرمایه و مبلغ آن معین شود. در این قسمت، دو نوع سرمایه درج شده که شامل سرمایه نقد و غیر نقد می گردد. همچنین، میزان هر یک از سرمایه های مذکور می بایست به دقت ارزشیابی شده و مبلغ آن در بخش مربوطه وارد شود.
در مرحله بعدی، شخص لازم است که اطلاعات مدیران و شرکا را در سامانه وارد نماید. توجه به این نکته در این زمینه حائز اهمیت است که سامانه ثبت شرکت ها به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور و سایت سازمان ثبت احوال متصل بوده و در صورت درج اطلاعات اشتباه، سایت خطایی مبنی بر "عدم دریافت اطلاعات" را برای کاربر نمایش می دهد.
در قسمت بعدی، داوطلب می بایست روزنامه کثیر الانتشار شرکت با نام را انتخاب نماید که در آن آگهی های شرکت درج می گردد.
در مرحله بعد، نوبت به بارگذاری اساسنامه شرکت، می رسد. متقاضی می بایست در این قسمت، متن اساسنامه شرکت را که به امضای کلیه اعضا رسیده باشد را درج نماید. امکان استفاده از نمونه اساسنامه پیشنهادی خود سامانه نیز وجود دارد.
پس از آن، شرکتنامه برای فرد به نمایش در می آید که می بایست آن را به دقت مطالعه نموده و در صورت، مشاهده هرگونه ایراد یا نیاز به اصلاح، با ورود به گام مربوطه، اطلاعات را ویرایش نماید.
در مرحله بعدی، صورتجلسه مجمع عمومی موسسان راجع به تشکیل شرکت برای کاربر نمایش داده می شود که در صورت بروز خطا در آن، لازم است که به گام مربوطه مراجعه کرده و اطلاعات را ویرایش نمود. سپس، لازم است که شخص، برای ادامه مراحل، بر روی گزینه گام بعدی کلیک کند.
در قسمت بعد، متن تقاضانامه تشکیل شرکت نشان داده می شود که امکان ویرایش متن به صورت مستقیم در این قسمت وجود نداشته و تنها با مراجعه به مراحل پیشین می توان مندرجات آن را تغییر داد.
پس از آن، خلاصه متن تقاضانامه برای فرد به نمایش در می آید. این متن صرفا جهت اطلاع اولیه برای متقاضی بوده و تا تکمیل مراحل قانونی در مراجع ثبت شرکت ها فاقد اعتبار می باشد. در صورت صحیح بودن اطلاعات، باید برای گزینه ارسال که در سمت چپ پایین صفحه قرار گرفته، کلیک نمود. همچنین امکان ثبت شرکت از طریق پنجره واحد فیزیکی کسب و کار نیز وجود دارد.
پس از این که درخواست برای بررسی نام های پیشنهادی به اداره ثبت شرکت ها فرستاده شد، این سازمان اطلاعات متقاضی ثبت شرکت را بررسی نموده و در صورت تایید، اطلاعیه تایید نام در قسمت پیگیری درخواست برای فرد ارسال می شود. پس از تایید نام، داوطلب می بایست مدارک لازم برای انواع ثبت شرکت را به طی مدت سه روز، به آدرس اداره ثبت شرکت ها ارسال نماید. در صورت تایید مدارک ارسالی، لازم است که آگهی ثبت شرکت در روزنامه رسمی و کثیر الانتشار درج و آگهی شده و بدین ترتیب مراحل ثبت شرکت به اتمام رسد.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد شرایط و مراحل ثبت شرکت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون شرایط و مراحل ثبت شرکت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.