برای مشاوره سامانه و شرایط سیب سلامت
برای مشاوره سامانه و شرایط سیب سلامت
حفظ سلامت شهروندان، نظارت و رسیدگی به آن، از مهم ترین اقدامات هر جامعه ای می باشد. در این راستا، سازمان غذا و دارو در جهت ارتقاء سطح سلامت افراد جامعه، ترقیب افراد به استفاده از محصولات بهداشتی و همچنین نظارت بر سلامت مواد اولیه، اقدام به ایجاد استانداردی به نام سیب سلامت نموده است.
دریافت این مجوز باعث می شود که مصرف کنندگان به محصول مورد نظر اعتماد کرده و در نتیجه، تولید کنندگان بیشتری تشویق به رعایت استانداردهای آن گردند. به همین منظور، افرادی که در زمینه تولید مواد غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی فعالیت می نمایند، لازم است که با این پروانه بهداشتی، آشنا بوده و از سامانه، شرایط و نحوه اخذ آن اطلاع داشته باشند.
از این رو، در ادامه مقاله حاضر، قصد داریم، پس از پاسخ به این پرسش که سیب سلامت چیست و سامانه آن چه می باشد؛ به بیان شرایط و مراحل دریافت و ثبت نام این مجوز و سامانه آن بپردازیم. سپس در خصوص هزینه اخذ و مدارک لازم برای گرفتن سیب سلامت صحبت خواهیم کرد و در انتها؛ نحوه استعلام مجوز سیب سلامت از سازمان غذا و دارو ارائه خواهد گردید. جهت کسب اطلاعات بیشتر در این خصوص، با ما همراه باشید.
سیب سلامت چیست
مجوز سیب سلامت یکی از اقدامات دولت برای افزودن بر استاندارد های رعایت شده، در زمینه تولید مواد غذایی، دارویی و بهداشتی می باشد. سازمان غذا و دارو درصدد است تا با ارائه این مجوز به محصولات واجد شرایط، سلامت مواد اولیه در روند تولید محصولات غذایی را افزایش دهد. در این میان، ممکن است که عده ای از افراد با این پروانه بهداشتی آشنا نبوده و از خود سوال نمایند که سیب سلامت چیست و به چه منظوری استفاده می شود.
در پاسخ به پرسش فوق، می توان بیان داشت که سیب سلامت، مجوزی است که از سوی سازمان غذا و دارو صادر شده و نشان می دهد که محصول مورد نظر، مراحل اخذ پروانه ساخت از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی را به طی نموده و حائز شرایط مندرج در دستورالعمل ها و آیین نامه هایی که توسط این سازمان تدوین شده، می باشد. به عبارت دیگر، سیب سلامت؛ نشان ایمنی و سلامت محصول است.
به عبارت دیگر، این نشان بر روی محصولاتی قرار می گیرد که فاکتورهای سلامتی و بهداشتی که سازمان غذا و دارو، معین می کند را داشته باشند. این نشان دارای ویژگی هایی می باشد که آن را از نشان سازمان غذا و دارو متمایز می نماید. این ویژگی ها عبارتند از:
طراحی نشان سیب سلامت به این منظور صورت گرفته است که در فرهنگ ایرانی، سیب نماد سلامتی است.
در طراحی نماد سیب سلامت، از دو رنگ سبز و آبی استفاده شده که رنگ سبز نماد سلامت و رنگ آبی بیانگر آرامش و امنیت است.
طراحی نماد سیب سلامت، شبیه طراحی چشم می باشد که این امر، بیانگر نظارت و کنترل سازمان غذا و دارو بر سلامت محصولات تولید شده است.
در سمت چپ، نشان با حرف f طراحی گردیده است که حرف اول کلمه انگلیسی (food) به معنای غذا می باشد و در سمت راست با حرف D که حرف اول کلمه انگلیسی (drug) به معنای دارو است.
در قسمت بالای نشان سیب سلامت، برگ سبزی دیده می شود که نماد خط مشی رو به رشد سازمان در ارتقا سطح سلامت جامعه است.
در پایین آرم عبارت (IFDA) طراحی گردیده که به معنی سازمان غذا و داروی ایران است.
تولید کننده محصول، از زمانی که نشان سیب سلامت را دریافت می نماید، تا دو سال مهلت دارد که از آن استفاده نموده و این نشان را بر روی محصولات خود درج نماید. در صورتی که تولید کننده محصول، در طی این مدت، شرایط مطلوب جهت دریافت تمدید نشان را حفظ نموده و یا ارتقا داده باشد، مجدد می تواند آن را تمدید کند.
ذکر این نکته نیز در این میان حائز اهمیت می باشد که نشان سیب سلامت با نشان سازمان غذا و دارو متفاوت می باشد. پروانه بهداشتی سیب سلامت، بر روی محصولات، نشان دهنده این موضوع است که محصول مورد نظر، علاوه بر داشتن پروانه ساخت از سازمان غذا و دارو، موفق به دریافت گواهینامه سلامت و ایمنی نیز است، در حالی که نشان سازمان غذا و دارو، فقط به معنی دریافت پروانه تولید از سازمان مذکور می باشد.
سامانه دریافت مجوز سیب سلامت
در قسمت گذشته، در رابطه با این که پروانه بهداشتی سیب سلامت چیست، صحبت نموده و بیان کردیم که این نشان چه ویژگی هایی دارد. یکی از پرسش های رایجی که در این میان مطرح می شود، این است که آیا سامانه ای برای دریافت مجوز سیب سلامت، وجود دارد یا خیر و اگر پاسخ به این پرسش، مثبت است، آدرس سایت آن چه می باشد. به همین دلیل، در این بخش، به معرفی سامانه دریافت مجوز سیب سلامت اختصاص داده شده است.
سامانه ثبت نام، دریافت و استعلام سیب سلامت، سایت تیتک (TTAC-Track & Trace & Authentication Control) به نشانی ttac.ir می باشد. این سایت توسط سازمان غذا و دارو ایجاد گردیده که خود زیر نظر، وزارت بهداشت عمل می نماید. تمام فعالیت های کاربر در این سامانه، تحت نظارت قرار گرفته و ثبت و ضبط می گردد.
کلیه داوطلبان و متقاضیان اخذ سیب سلامت، می توانند مطابق قوانین و مقررات نحوه اخذ پروانه بهداشتی در این سامانه، برای دریافت مجوز سیب سلامت، اقدام نمایند. امکان استعلام مجوز سیب سلامت، نیز از دیگر امکانات این سامانه می باشد. در قسمت های بعدی مقاله به شرایط، مدارک و مراحل دریافت این مجوز پرداخته خواهد شد.
شرایط دریافت شماره پروانه سیب سلامت از سازمان غذا و دارو
کلیه تولید کنندگان، برای این که بتوانند برای محصولات بهداشتی و دارویی خود، سیب سلامت دریافت نمایند، لازم است شرایط و ضوابطی را در این زمینه، مورد رعایت قرار دهند. عدم رعایت این شرایط سبب گردیده که درخواست ثبت نام و دریافت سیب سلامت متقاضی، از جانب مراجع ذی صلاح رد گردد. شرایط دریافت شماره پروانه بهداشتی سیب سلامت از سازمان غذا و دارو به شرح زیر می باشد:
دریافت شماره پروانه ساخت از وزارت بهداشت
رعایت شرایط و آیین نامه های اعلام شده از سوی سازمان غذا و دارو
عدم استفاده از عوامل خطرناک مانند اسید های چرب ترانس، نمک و سموم دفع آفات و یا استفاده حداقلی از آن ها
استفاده از مواد اولیه یا افزودنی های مفید طبیعی و یا ارگانیک در جهت افزایش سلامت مصرف کننده در تهیه محصول
کم بودن کالری محصول تولید شده از طریق کاهش کربوهیدرات و چربی ها
غنی سازی محصولات با موادی نظیر ویتامین ها
ارتقا کیفیت محصولات از طریق تغییر فرمول
اخذ جواز تاسیس و پروانه بهره برداری واحد تولیدی
ثبت برند واحد تولیدی
مسئول فنی کارخانه یا کارگاه تولیدی محصول، حائز شرایط وضع شده از سوی وزارت بهداشت باشد.
دریافت کد بهداشتی برای واحد تولیدی
در صورتی که فرد، حائز کلیه شرایط قید شده در قسمت فوق باشد، می تواند برای دریافت مجوز سیب سلامت اقدام نماید. به تولید کنندگان توصیه می شود که برای دریافت سیب سلامت اقدام نمایند، زیرا این نماد نشان دهنده کیفیت بالای محصول بوده و می تواند موجب رشد کسب و کار فرد گردد.
مراحل و نحوه ثبت نام و گرفتن سیب سلامت
در قسمت های گذشته، پیرامون مفهوم سیب سلامت و هم چنین، سامانه و شرایط دریافت آن توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که به منظور دریافت این مجوز، شخص باید کلیه قوانین و مقررات سازمان غذا و دارو در حوزه تولید محصول را رعایت نموده تا بتواند موفق به گرفتن سیب سلامت گردد. در این میان، ممکن است که برخی افراد، علی رغم تمایل به دریافت شماره پروانه بهداشتی، با مراحل و نحوه ثبت نام و گرفتن سیب سلامت آشنا نباشند، به همین دلیل، در این بخش از مقاله به بیان نحوه و فرآیند دریافت این مجوز پرداخته خواهد شد که عبارت است از:
در ابتدا، متقاضی می بایست از سازمان جهاد کشاورزی و یا وزارت صمت (وزارت صنعت، معدن و تجارت) مجوز تاسیس خود را دریافت نماید.
پس از آن، شخص لازم است که با توجه به جواز تاسیس خود، از نهاد ذی صلاح، پروانه بهره برداری نیز اخذ کند.
در مرحله بعدی، متقاضی دریافت سیب سلامت، باید از سازمان غذا و دارو، پروانه تاسیس و بهره برداری دریافت کرده تا بتواند از واحد تولیدی خود، بهره برداری انجام دهد.
پس از آن، داوطلب لازم است که مسئول فنی واحد تولیدی را تعیین نموده و وی پروانه مسئول فنی را دریافت کند.
پس از گذارندن، کلیه مراحل فوق، نوبت به ثبت علامت تجاری و برند مورد نظر می رسد. همانطور که پیش تر اشاره گردید، یکی شرایط لازم برای دریافت سیب سلامت، ثبت برند واحد تولیدی می باشد. ثبت برند و علامت تجاری، برای دریافت شماره پروانه بهداشتی ساخت محصولات از سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت و در نهایت سیب سلامت ضروری می باشد. در نهایت شخص می تواند از طریق ثبت نام در سامانه تیتک به نشانی ttac.ir، یا با مراجعه حضوری به معاونت غذا و داروی محل دفتر مرکزی شرکت، اقدام به دریافت سیب سلامت نماید.
همچنین، مطابق نظام نامه مجوز مشاغل خانگی، متقاضیان دریافت سیب سلامت مشاغل خانگی، می توانند تقاضای خود را به اداره های جهاد کشاورزی منطقه ارسال نمایند. پس از آن، این ارگان، استعلامات لازم را انجام داده و آن را به معاونت امور بهداشتی ارسال می کند. در مرحله بعدی، کارشناسان مربوطه با بررسی شرایط و مدارک های ارائه شده از محل موردنظر دیدن نموده و تاییدیه استعلام را ارائه می کنند.
هزینه اخذ مجوز سیب سلامت
دریافت سیب سلامت، همانند سایر مجوز ها، مستلزم پرداخت هزینه های لازمه آن می باشد. در صورتی که متقاضی در زمان تعیین شده، هزینه اخذ سیب سلامت را پرداخت ننماید، درخواست او از جانب مراجع ذی صلاح رد گردیده و به وی جوازی داده نخواهد شد. به جهت آشنایی علاقمندان، در این قسمت، انواع و مقدار هزینه اخذ مجوز سیب سلامت ارائه گردیده است.
هزینه اخذ سیب سلامت، به طور کلی، در برگیرنده سه نوع هزینه می شود که شامل هزینه پروانه تاسیس، هزینه جواز بهره برداری و هزینه دریافت پروانه مسئول فنی می باشد. هزینه دریافت این مجوز ها، با توجه به نوع محصول و همچنین، کارخانه تولیدی متفاوت بوده و می تواند مقادیر گوناگونی باشد.
ذکر این نکته در این میان حائز اهمیت است که ممکن است صدور مجوز برای واحد تولیدی مورد نظر، خود نیازمند اخد گواهی های دیگری نیز باشد که این امر به نوبه خود، مبالغ پرداختی و هزینه های اخذ سیب سلامت را افزایش می دهد. به طور مثال برای صدور مجوز واحد تولیدی فراورده آرایشی و بهداشتی از سامانه درگاه ملی مجوز های کشور، به نشانی g4b.ir، فرد لازم است که گواهی های دیگری نظیر گواهی بهداشتی انبار نگهداری فرآورده آرایشی و بهداشتی را اخذ نموده، که دریافت آن، مستلزم پرداخت هزینه مربوطه می باشد.
مدارک لازم برای گرفتن سیب سلامت
داشتن نشان سیب سلامت، بر روی محصولات سبب گردیده که مصرف کننده، از سلامت مواد تشکیل دهنده آن مطمئن شده و از مقادیر انرژی، قند، چربی، اسیدهای چرب ترانس و نمک مطلع گردد. به منظور آشنایی علاقمندان در این قسمت از مقاله، مدارک لازم برای گرفتن سیب سلامت معرفی گردیده که شامل موارد زیر می گردد:
گواهینامه ثبت برند
شماره پروانه ساخت محصول
مدارک مربوط به کارخانه و محل تولید محصول (اجاره نامه، سند مالکیت و ...)
مدارک مربوط به شرکت (از قبیل اساسنامه، شرکت نامه، آگهی تاسیس و....)
کپی و اصل مجوز فعالیت، جواز تاسیس و شماره پروانه بهره برداری
رسید مربوط به پرداخت هزینه های صدور سیب سلامت
مدارک هویتی متقاضی (از قبیل شناسنامه، کارت ملی، عکس پرسنلی....)
هم چنین، همانطور که بیشتر بیان گردید، مسئول فنی کارخانه و یا کارگاه تولیدی نیز می بایست شرایط ذکر شده از جانب وزارت بهداشت را داشته باشد. یکی از این شرایط، داشتن پروانه می باشد. به منظور صدور پروانه مسئول فنی، نیز تهیه و ارائه مدارکی ضروری می باشد که شامل معرفی نامه شرکت، مدارک هویتی، مدارک تحصیلی، گواهی پایان طرح، سوگند نامه و.... می گردد.
استعلام مجوز سیب سلامت از سازمان غذا و دارو
در قسمت های گذشته، در رابطه با شرایط، مراحل، هزینه و مدارک لازم برای دریافت و اخذ سیب سلامت توضیحاتی ارائه گردید و بیان شد که فرد، می بایست پس از احراز شرایط لازم و تهیه مدارک مربوطه، درخواست خود مبنی بر دریافت سیب سلامت را به سازمان غذا و دارو تقدیم نماید. در این قسمت به نحوه استعلام مجوز سیب سلامت از سازمان غذا و دارو پرداخته خواهد شد.
یکی از روش های استعلام سیب سلامت، مراجعه به سامانه تیتک به نشانی ttac.ir می باشد. به منظور استعلام سیب سلامت از این سایت، شخص باید آدرس سایت ttac.ir را در مرورگر خود جست و جو نموده و مطابق تصویر زیر، به صفحه اصلی این سایت وارد شود. پس از آن، شخص می بایست از منو بالا سایت بر روی گزینه استعلام کلیک نماید.
در این مرحله می توان از دو طریق به استعلام سیب سلامت اقدام نمود که شامل استعلام سیب سلامت با شناسه رهگیری و استعلام سیب سلامت با کد اصالت می شود. بنابراین، متقاضیان می توانند با وارد کردن اطلاعات مربوط به شناسه رهگیری یا کد اصالت و در نهایت، کلیک بر روی دکمه جست و جو، برای استعلام شماره پروانه بهداشتی سیب سلامت، از طریق سامانه، اقدام نمایند.
با توجه به این که در سال های اخیر، فروش محصولات تقبلی و با مواد اولیه با کیفیت پایین افزایش یافته است، به افراد توصیه می شود که قبل از استفاده از محصول مورد نظر، از داشتن سیب سلامت بر روی محصول، اطمینان حاصل نمایند. همچنین، به منظور اطلاع از اصالت مجوز سیب سلامت، می توان با استفاده از روش فوق، به استعلام این نشان پرداخت.
برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد سامانه و شرایط سیب سلامت در کانال تلگرام آشاثبت عضو شوید. کارشناسان مرکز مشاوره حقوقی آشاثبت نیز آماده اند تا با ارائه خدمات مشاوره حقوقی تلفنی به سوالات شما عزیزان پیرامون سامانه و شرایط سیب سلامت پاسخ دهند.
پاسخ مشاور: باسلام. بله.